پروپوزال در یک نگاه
پروپوزال یک پیش نیاز برای ورود به دنیای پژوهشی گسترده است. شاید بسیاری از دانشجویان بگویند وقتی قرار است پایان نامه مفصلی نوشته شود دیگر پروپوزال یعنی چه و چه فایده ای دارد. حتی عده ای این کار را اضافه کاری می دانند اما حقیقت اینجاست که پروپوزال حکم یک پیش نمایش برای پایان نامه را دارد. درست مانند شبیه سازی ماکت یک ساختمان که هنوز ساخته نشده است اما نقشه و ماکت آن رسم شده تا ایرادات مشخص شود و ساخت به مشکل نخورد. پروپوزال در نهایت یک فایل 10 صفحه ای است که قرار است در مورد فاکتورهای مهمی که در طرح پژوهشی پایان نامه مدنظر هستند به کار گرفته شود.
برای درک بهتر ساختار پروپوزال مقاله اجزای پروپوزال را مطالعه کنید.
پروپوزال نقشه راه شما را مشخص می کند!
پروپوزال یک فرم است که بخش های مختلفی دارد. وقتی هر بخش از این فرم به طور دقیق تکمیل شود و به تایید اساتید برسد نشان می دهد شما مسیر را درست رفته اید. حال اینکه چطور می توان پروپوزال را یک نقشه راه دانست؟
طبق توضیحات جالبی که از سایت oboloo.com
به دست آورده ایم می توان به این شکل توضیح داد که شما نیازها و چالش های حوزه تحصیلی خود در شرایط امروزی را سنجیده اید و به یک موضوع مشخص که از قضا به آن علاقه دارید، رسیده اید. حال باید بررسی کنید که موضوع مورد نظر تا چه حد می تواند فضای پژوهش داشته باشد. اصلاً چالش انتخاب شده در چند سال آینده حکم یک خلاً در جامعه را دارد و یا منسوخ شده است. همینطور بررسی می کنید که برای موضوع انتخاب شده چه منابعی نیاز دارید و منابع معتبر در این خصوص به چه صورت در دسترس هستند.
یکی از بخش های مهمی که پروپوزال دنبال می کند نشان دهنده اهمیت و ضرورت تحقیق در پروپوزال است که مشکل یا مساله مورد نظر را دقیق بیان می کند. یعنی به زبانی ساده اعلام شود که چرا این موضوع انتخاب شده و با پژوهش بر روی این موضوع چه مشکلی از جامعه حل می شود.
از طرفی برای حل یک مشکل قطعاً روش های مختلفی وجود دارد بنابراین نمی توانید برای یافتن روش ها تا نگارش پایان نامه صبر کنید. روش های لازم، ابزارهای مهم، نرم افزارهای خاص و همینطور زمان و منابعی که هر یک نیاز دارند باید به درستی مشخص شود. شما باید به یک سری نتایج مهم تا حدودی رسیده باشید یعنی بدانید که در نهایت کار چند درصد به نتیجه دلخواه می رسید. پروپوزال کمک می کند تا در هر بخش ایرادات مشخص شوند. اگر مشکلی وجود دارد به طور کلی ارزیابی شود و البته که بسیار مهم است تا به کمک استاد راهنمای خود در صدد رفع مشکل مورد نظر باشید.
پروپوزال تنها راه قانع کردن اساتید است!
بگذارید با شما روراست باشیم، اگر شما خاص ترین موضوع دنیا را هم انتخاب کنید باز هم اساتید یک ایرادی روی آن می گذارند. پروپوزال یک روش است که کمک می کند تا بتوانید نظر اساتید را جلب کنید. یعنی شما بر طبق پژوهش هایی که انجام می دهید ماهیت موضوع را برای اساتید روشن خواهید کرد. سپس به اساتید ثابت می کنید که بر روی موضوع انتخابی اطمینان دارید چطور؟ مثلاً مشخص می کنید که سوالات تحقیق چه چیزهایی هستند و با اطمینان اعلام خواهید کرد که قرار است چطور به این سوالات پاسخ داده شود. به این کار به نوعی دفاع از پروپوزال می گویند که در مقاله دفاع پروپوزال چگونه است این موضوع را کامل توضیح داده ایم.
همینطور پیش بینی نسبتاً دقیق در خصوص زمان و هزینه لازم برای انجام و تکمیل کردن این تحقیق دارید که به اساتید ثابت می کند شما به قسمت های چالش برانگیز موضوع نیز فکر کرده اید و از بعد زمان و هزینه شرایط را سنجیده اید.
از سوی دیگر برای اینکه یک استاد موضوع پروپوزال شما را بپذیرد نیاز است اعلام کنید که از چه روش و طبق چه شرایطی پروپوزال را اجرایی و عملیاتی می کنید. یادتان باشد که این روال به طور کلی شاخص مهمی را دنبال می کند. در نهایت پروپوزال به شما کمک می کند تا ثابت کنید پیاده سازی موضوع انتخابی چه نفعی برای دانشگاه و یا جامعه آماری خاصی دارد.
جمع بندی
شاید فکر کنید پروپوزال تنها یک فرم ساده است که باید با یک سری عبارات خاص پر شود. اما واقعاً اینطور نیست. مادامی که بخش های مهم پروپوزال را نشناسید هرگز نمی توانید به نتیجه درستی برسید، به این ترتیب نشان داده اید که فرضیه های مناسبی روی موضوع انتخابی ندارید و حتی سطح پژوهش شما نیز در این زمینه کافی نیست. وقتی خودتان ندانید قرار است چه مسیری را در پیش بگیرید چطور یک استاد باید به شما اعتماد کند.
پروپوزال شاید از نظر نوع نگارش و حجم صفحات بسیار سبک تر از پایان نامه باشد اما پیچیدگی و سختگیری در مورد آن واقعاً زیاد است و این موضوع سبب می شود تا بارها و بارها پروپوزال از سوی اساتید رد شود. یعنی استاد تا زمانی که نداند شما روی موضوع مطالعه کافی داشته اید هرگز پروپوزال را تایید نمی کند پس پروپوزال واقعاً یک پیش نیاز مهم برای طرح پژوهشی است.