۰۹۱۰۴۵۰۳۳۰۰

با دفتر ما تماس بگیرید

info@anjamproposal.com

برای ما ایمیل بفرستید

تفاوت پروپوزال و پایان نامه چیست؟ + معرفی اختصاصی هر کدام

شاید باورش سخت باشد اما هنوز هم بسیاری از دانشجویان فرق بین پروپوزال و پایان نامه را نمی دانند، یا حداقل به خوبی نمی دانند یعنی به درک قابل قبولی از تفاوت این دو نرسیده اند. ما در این مقاله تفاوت پروپوزال و پایان نامه از نظر ساختار، محتوا و مفهوم ارزیابی می کنیم. باید به تمامی اهداف و فرضیات ارائه شده در پروپوزال پایبند باشید و بعد از تصویب و تایید پروپوزال، هیچ یک از آن ها را حذف نکنید. همچنین، به یاد داشته باشید که پایان نامه حاصل یک پروپوزال است؛ اما، هر پروپوزالی به پایان نامه ختم نمی شود. زیرا، اگر دانشجو نتواند تایید اساتید راهنمای خود را درباره اهداف و موضوع تحقیق خود کسب کند، قادر به انجام تحقیق و نوشتن پایان نامه نخواهد بود.
تفاوت پروپوزال و پایان نامه
آنچه در این صفحه میخوانید

اصلی ترین تفاوت پروپوزال و پایان نامه چیست؟

شاید بتوان اصلی ترین تفاوت پروپوزال و پایان نامه را اینطور در نظر گرفت که ساختار انجام پروپوزال به صورت فصل بندی نیست اما برای پایان نامه حتماً باید فصل ها شماره و اتیکت گذاری شده باشند. به طور دقیق تر پروپوزال همان اولین فصل از پایان نامه محسوب می شود. پروپوزال یک طرح پیشنهادی از پایان نامه است که قرار است به واسطه این طرح استاد راهنما را برای انجام پایان نامه مورد نظر قانع کنید. پایان نامه تجزیه و تحلیل روش هایی است که در پروپوزال ادعایش را داشته اید. به واسطه پروپوزال شما روش تحقیق را تکمیل می کنید و مسیر را برای طراحی یک پروژه تحقیقاتی بزرگتر آماده خواهید کرد. اهداف تحقیق در پروپوزال جز مهم ترین بخش محسوب می شوند و به یک سر فصل مجزا تبدیل می شوند. اما، اهداف تحقیق در پایان نامه در بخش مقدمه بیان می شوند.

پروپوزال با تمرکز بر روی اهداف تحقیق و ذکر موانع و محدودیت های موجود در راه انجام پژوهش نوشته می شود درحالیکه در پایان نامه باید با وجود محدودیت ها و موانع، تلاش کنید تا به نتایج و تفسیری از متغیرهای تحقیق برسید. با خواندن محتوای اجزای پروپوزال به درک بهتری از این تفاوت می رسید.

تفاوت پروپوزال و پایان نامه از نظر ساختار

ساختار پژوهش در پروپوزال و پایان نامه در یک مسیر است اما می توان اینطور گفت که معمولاً پایان نامه ساختار مفصل تری را شامل می شود و به صورت فصل بندی است.
در پروپوزال سه بخش اصلی مطرح است که در پایان نامه نیز مشابه همین سه بخش وجود دارد بنابراین در ابتدا این سه بخش را معرفی می کنیم. کلیات تحقیق که شامل پیشینه، بیان مساله، سوالات تحقیق و همینطور اهمیت مطالعه و اهداف مربوط به تحقیق است در هر دو وجود دارد. البته که فرضیات نیز مربوط به همین بخش بوده و در پایان نامه و پروپوزال وجود دارند.

بخش دوم مربوط به بررسی ادبیات است که با هدف چهارچوب مفهومی یا نظری و بررسی تحقیق دنبال می شود. این بخش هم در پروپوزال و هم پایان نامه دیده می شود اما معمولاً پایان نامه مفصل تر به این موضوع می پردازد و یا به زبانی ساده تر پروپوزال فضای زیادی برای این قسمت ندارد و نهایتاً باید در یک صفحه بتواند بررسی ادبیات را به نتیجه قابل قبولی برساند.

روش شناسی سومین بخش مشترک بین پروپوزال و پایان نامه است. در این بخش معمولاً روش ها چه به صورت کمی و چه کیفی سنجیده می شوند، توصیف و تحلیل روش ها صورت می گیرد، متغیرها به شکل قابل قبولی ارزیابی می شوند، فرضیه ها چهارچوب خود را حفظ می کنند و سازمان دهی اصولی نیز صورت می گیرد. باز هم با نگاهی جزئی تر می توان گفت که دست نویسنده در بیان مطالب روش شناسی برای نگارش پروپوزال به نسبت پایان نامه بسته است و باید بتواند روش ها را واضح تر اما مختصر توضیح دهد.

تا به اینجا شرایط مشابهی بین پایان نامه و پروپوزال برقرار بود اما دو بخش دیگر وجود دارد که بیشتر در پایان نامه به آن ارزش دهی می شود. بخش های نتایج و بحث و گفتگو و همینطور نتیجه گیری و پیشنهادات. دقت کنید که پروپوزال هم دو بخش نتایج و نتیجه گیری نهایی را دارد اما رویکرد آن با پایان نامه بسیار متفاوت است.

اگر درک خوبی از مطالب بالا ندارید و به دنبال نوشتن پروپوزال هستید با رفتن به صفحه انجام پروپوزال می توانید سفارش خود را نهایی کنید.

تفاوت پروپوزال و پایان نامه از نظر محتوا

دانشجوی مقطع تحصیلات تکمیلی برای پایان تحصیل خود می بایست یک موضوع را انتخاب نماید، سپس فرضیه لازم ساخته شود و همینطور مسیر عملی آن ترسیم شود. به این ترتیب دانشجو به هدف تحقیقی خود می رسد. جزییات پایان نامه توسط دانشجویان مورد بررسی قرار می گیرد. اما موضوع اصلی این است که یک دانشجو پیش از اینکه بتواند وارد میدان پایان نامه شود باید به نوشتن پروپوزال تسلط داشته باشد. بنابراین می توان با احتیاط اینطور گفت که پروپوزال پیش نیاز برای پایان نامه خواهد بود.
از آنجایی که فضای مانور محتوایی برای پروپوزال کم است سختگیری های اساتید معمولاً در این راستا بیشتر بوده و فیلترهای زیادی برای دانشجو در نوشتن پروپوزال در نظر گرفته می شود. اگر دانشجو بتواند از این فیلترها به خوبی رد شود قطعاً به نتیجه درستی خواهد رسید.

تفاوت پروپوزال و پایان نامه از حیث مفهوم

برسیم به موضوع تفاوت مفهوم پروپوزال و پایان نامه که دانستن آن به شما کمک می کند تا طبقه بندی درستی در ذهن خود داشته باشید. نوع محتوا متن در پروپوزال مربوط به مساله و یا موضوع مورد بررسی است. برعکس محتوای پایان نامه روی نتایج کار تحقیقاتی تمرکز می کند. همینطور می توان گفت پروپوزال اولین قدم برای کار پژوهشی شما محسوب می شود اما پایان نامه نگارش علمی یافته های یک تحقیق در یک قالب خاص را مشخص می کند.

پروپوزال می بایست در ابتدای پروژه تهیه شود اما پایان نامه گزارش مفصلی است که شما در پایان تحصیل ارائه می دهید. اگر بخواهیم از نظر زمان فعل به کار برده تفاوت پروپوزال و پایان نامه را بررسی کنیم باید اینطور گفت که پروپوزال معمولاً با افعال زمان آینده نوشته می شود اما زمان افعال مورد استفاده در پایان نامه به صورت گذشته است. معمولاً برای پایان نامه متن باید به صورت سوم شخص نوشته شود.

در نهایت طول متن در تفاوت پروپوزال و پایان نامه موضوع قابل قبولی است. طول متن پروپوزال نهایتاً 10 صفحه است این در حالی است که پایان نامه گاه تا 300 صفحه نیز به طول خواهد انجامید.
در پروپوزال دانشجو باید آنچه را که قصد مطالعه دارد بیان کند و توضیح مختصری در مورد موضوع بدهد. آنها همچنین باید بیان کنند که چرا مایل به مطالعه این موضوع خاص هستند. در پروپوزال شما باید زمان مورد انتظار خود را برای تکمیل پروژه اعلام کنید. یک برنامه کلی از نحوه پیش بینی کارها به هیئت مدیره ارائه دهید. هیئت مدیره همچنین از شما می خواهد که ثابت کنید که توانایی انجام این وظایف را هم در مهارت و هم در منابع، دارید. تنها پس از برآورده شدن تمامی این معیارها، تاییدیه انجام پروپوزال و پایان نامه خود را دریافت خواهید کرد.

تفاوت بیان مساله در پروپوزال و پایان نامه

بیان مسئله در پروپوزال و پایان نامه، از دیگر موارد تفاوت پروپوزال و پایان نامه است که از اهمیت بسیاری نیز برخوردار می‌باشد. از این رو در این بخش قصد داریم تفاوت بین این دو را ذکر نماییم:
در پروپوزال:

  •  محقق یا پژوهشگر باید هدف خود از تحقیق را ذکر نماید و مشخص نماید که قصد مطالعه بر روی متغیرها را دارد.
  • پژوهشگر باید شواهدی را مطرح نماید که نشان دهنده وجود مشکل در جامعه باشد.
  •  محقق باید شواهد مشکل مطرح شده را به طور مستند بیان نماید.
  •  قلمرو مکانی و زمانی تحقیق از دیگر موارد مهم در این بخش از پروپوزال است.

اما در پایان نامه:

  •  مساله به طور دقیق و شفاف معرفی گردد و خالی از هر گونه ابهام و مجهولی باشد.
  •  بیان مسئله باید به نحوی باشد که نحوه بررسی متغیرها را ذکر نماید، مکان پژوهش، وسعت پژوهش و دامنه آن معین گردد.
  •  موضوع مورد مطالعه همراه با اطلاعات زمینه‌ای مستدل ارائه گردد.
  •  دلایل انتخاب موضوع و فوائد ناشی از آن نیز ذکر گردد.

جمع بندی

ارائه پروپوزال نیز مانند تهیه ماکت برای ساختن یک ساختمان است. یک پژوهشگر بر اساس اصول و قواعد معین شروع به نوشتن پروپوزال می کند. به طوری که استاد راهنما با بررسی آن بتواند پژوهشی را که بر اساس آن شکل می گیرد، تصور نماید. در واقع پروپوزال را می توان نقشه انجام تحقیق و راهنمای پژوهشگر یا محقق برای اجرایی کردن تحقیق دانست. نوشتن پروپوزال بسیار حساس است و اگر می خواهید که آن را بنویسید، باید مراحلی را به خوبی طی کنید. یکی از مهم ترین تفاوت پروپوزال و پایان نامه در حجم آن دو است. در واقع، پایان نامه حجیم تر از پروپوزال است و محتوای بیشتری دارد.
اگر بعد از خواندن این مقاله احساس کردید که خودتان زمان کافی برای انجام پروپوزال ندارید برای ثبت سفارش و اطلاع از قیمت می توانید به صفحات انجام پروپوزال دکتری و قیمت انجام پروپوزال مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای ثبت سفارش لطفا در تلگرام یا واتساپ یا ایتا به شماره 09104503300 پیام دهید.