معرفی ابزارهای گردآوری اطلاعات در پروپوزال
برای اینکه گردآوری اطلاعات در پروپوزال به درستی صورت بگیرد، چند روش وجود دارد که ما هم در مجموعه انجام پروپوزال از آن ها استفاده می کنیم. این روش ها همان، ابزارهای پژوهش هستند. البته که انتخاب بهترین روش گردآوری اطلاعات در پروپوزال بر اساس ماهیت مسئله، فرضیه های مطرح و حتی زمان پژوهشگر انتخاب می شوند. می تواند 5 ابزار اصلی پرسشنامه، مصاحبه، مشاهده، اسناد و مدارک و شواهد بالینی را به عنوان بهترین روش های گردآوری اطلاعات در پروپوزال معرفی کرد. حال باید در مورد روند کاری هر ابزار و بهترین زمان استفاده از آنها صحبت کنیم.
گردآوری اطلاعات در پروپوزال به روش مشاهده
اگر نوع اطلاعاتی که برای پروپوزال خود به دست می آورید، برگرفته از آنچه باشد که شاهد وقوع آن بوده اید یعنی از روش مشاهده برای گردآوری اطلاعات در پروپوزال استفاده شده است. در این روش شما به ضبط و ثبت اطلاعات می پردازید. مشخص است که در روش مشاهده، شخص دخالتی در تغییر در پدیده و همینطور محیط مورد بررسی ندارد، او فقط حوادث و وقایعی را با چشم دیده، دقیقعاً مطابق با آنچه رخ داده و بدون تغییر بررسی می کند. در روش مشاهده معمولاً رفتارها، کنش ها و اعمال مطرح بوده و تمرکز بر روی این موارد است. بنابراین گردآوری اطلاعات در پروپوزال به روش مشاهده نسبت به گفتار و یا عقاید و گویش توجهی ندارد یا لااقل کمتر توجه دارد.
در روش مشاهده اگر شخصی به عنوان پاسخگو وجود دارد، باید بررسی شود که او توانایی انتقال اطلاعات واقعی را دارد یا خیر. اگر نداشته باشد شما فقط می توانید با مشاهده مستقیم، اطلاعات لازم را کسب کنید. دقت و بینش در این روش گردآوری اطلاعات در پروپوزال بسیار مهم است. البته که در روش مشاهده ممکن است مشکل خطای سیستماتیک وجود داشته باشد. گاه وسعت حادثه بسیار زیاد و غیر قابل ثبت است.
گردآوری اطلاعات در پروپوزال به روش مصاحبه
گاه نوع موضوع انتخابی شما به صورتی است که نمی توان از روش مشاهده برای گردآوری اطلاعات در پروپوزال استفاده کرد. روش دیگر می تواند مصاحبه باشد. مصاحبه نسبت به روش قبل منعطف تر است. در این روش گردآوری اطلاعات در پروپوزال می توان به راحتی با افراد مختلف ارتباط گرفت به طوری که سطح سواد نوشتاری آنها مهم نیست. روش مصاحبه کمک می کند تا واکنش های افراد مختلف نسبت به یک موضوع مشخص شود. در این روش عقیده و نظرسنجی نیز مدنظر است. البته که متن سوالات و محیط مصاحبه بسیار مهم است.
دقت شود که گردآوری اطلاعات در پروپوزال به روش مصاحبه معمولاً زمانبر است. گاه شما نیاز به جامعه آمای خاصی دارید که ممکن است در زمان محدود دسترسی به آنها و یا پیدا کردن آنها واقعاً ممکن نباشد. این را در نظر بگیرید که در گردآوری اطلاعات در پروپوزال به روش مصاحبه افراد نظراتی با عقیده شخصی خود داشته و نسبت به آن تاکید دارند بنابراین این روش غیر قابل تعمیم است.
گردآوری اطلاعات در پروپوزال به روش پرسشنامه
پرسشنامه یکی از رایج ترین روش گردآوری اطلاعات در پروپوزال محسوب می شود چون هزینه چندانی در بر نداشته و محقق حتی این امکان را دارد که به راحتی از پرسشنامه های آماده موجود در سایت های مختلف به صورت رایگان استفاده نماید. یکی از ویژگی های خوب گردآوری اطلاعات در پروپوزال به روش پرسشنامه این است که دیگر نیازی به حضور مصاحبه کننده ندارد. اطلاعات به دست آمده در این روش واقعاً ساده بوده و به راحتی تجزیه و تحلیل می شوند. چون اطلاعات اشخاص محرمانه باقی می ماند اغلب افراد سعی بر دقت و راستشویی در پاسخ به پرسشنامه دارند بنابراین اطلاعات خروجی مفید تر است. این روش محدودیت به زمان خاص و یا مکان مشخصی نیست.
البته که پاسخ به پرسشنامه توسط افراد بی سواد میسر نیست. این امکان هم باید نظر گرفتن که گاه شخص برداشت اشتباهی از نوع سوالات می کند که منجر به پاسخ اشتباهی می شود. بنابراین مهم است که پرسش ها کاملاً شفاف و قابل درک طرح شده باشند.
گردآوری اطلاعات در پروپوزال به روش اسناد و مدارک
اگر پژوهش شما مربوط به حوزه های تاریخی باشد و یا به طور کلی پژوهش از نظر کیفی مدنظر قرار بگیرد، پژوهشگر برای گردآوری اطلاعات در پروپوزال از روش اسناد و مدارک استفاده می کند. مشخص است که در این روش اسناد و مدارک موجود می توانند کتب معتبر، مقالات، مطالعات کنفرانسی و … باشند. آنچه که در گردآوری اطلاعات در پروپوزال به روش اسناد و مدارک مهم است به روز بودن مدارک و همینطور معتبر بودن اسناد است. اسناد منسوخ شده و یا مدارکی که شبه دارند نباید مورد استفاده قرار بگیرند.
گردآوری اطلاعات در پروپوزال به روش شواهد بالینی
شواهد بالینی برای گردآوری اطلاعات در پروپوزال در حوزه هایی است که مداخلات بالینی مدنظر بوده و معمولاً مربوط به علوم رفتاری است. آنچه که در این روش بسیار مهم است رعایت ملاحظات اخلاقی بوده و البته که باید هزینه بالایی نیز مدنظر قرار دهید. در بین تمامی روش های گردآوری اطلاعات در پروپوزال، این روش اطلاعات واقعاً ارزشمندی برای پژوهشگر خواهد داشت.
اگر پژوهش شما به صورت آزمایشگاهی بوده و قرار است که مسائل بالینی را بررسی کنید، قطعاً بهترین روش گردآوری اطلاعات در پروپوزال، شواهد بالینی است. یک مثال ساده در این راستا همان بررسی وضعیت هورمون بدن انسان، میزان قند خون و با فشار او بر اساس عواملی مثل استرس است. این روش نیز برای برخی از روش های مشخص معنا پیدا می کند و نتایج به صورت آمار و ارقام مشخص می شوند.
بررسی و مقایسه روش های کتابخانه ای و میدانی در گردآوری اطلاعات در پروپوزال
به منظور گردآوری اطلاعات در پروپوزال می توان نگاه دیگری نیز داشت. دو قالب کتابخانه ای و میدانی نیز وجود دارند که هر یک سبک خود را برای گردآوری اطلاعات در پروپوزال خواهند داشت.
اگر بخواهیم روش میدانی را توضیح دهیم، شرایط دقیقاً مشابه با روش مشاهده است. یعنی محقق طبق مشاهده مستقیم جامعه هدف اقدام به جمع آوری اطلاعات و نظم دهی آنها می کند. او می تواند داده های مورد نیاز خود را نیز به دست آورد. در این روش محیط های اجتماعی و یا طبیعی مناسب هستند. در مقایسه روش کتابخانه ای مطرح است. در این روش دیگر نیازی به حضور محقق در محیط مطالعه نیست. مشخص است که او اطلاعات لازم خود را از طریق منابع، کتب و یا یک سری اسناد به دست می آورد. محقق اسناد و منابع مورد نیاز خود را استخراج کرده و شروع به تحلیل می کند.
بسیاری از دانشجویان نمی دانند روش میدانی برای گردآوری اطلاعات در پروپوزال بهتر است یا کتابخانه ای. در این شرایط بهتر است ماهیت هدف تحقیق به درستی مشخص شده باشد. مثال ساده ای که می توان زد این است که اگر تحقیقات شما وابسته به مطالعات روانشناسی و یا حوزه های مدیریتی باشد، روش میدانی گزینه بهتری است. اما زمانی که می خواهید در مورد فلسفه، حوزه های ادبی تحقیق کنید، معمولاً یافته های کتابخانه ای در گردآوری اطلاعات در پروپوزال بیشتر به شما کمک می کنند.
بهترین روش گردآوری اطلاعات برای ادبیات موضوع و پیشینه پژوهش
گردآوری اطلاعات در پروپوزال برای تکمیل بخش های مختلفی است که دو بخش ادبیات موضوع و پیشینه تحقیق از موارد مهم آن محسوب می شود. اطلاعاتی که برای این قسمت نیاز دارید معمولاً به واسطه روش کتابخانه ای و استفاده از منابع معتبر و اسناد و مدارک و مقالات به دست می آید. نمی توان روش میدانی را برای بررسی پیشینه پژوهش در نظر گرفت. روش میدانی برای محتوایی است که وابسته به زمان حال باشد.
کدام روش برای تایید فرضیه های پروپوزال مناسب تر است؟
در پژوهش شما یک سری متغیرها و فرضیه ها مطرح هستند. البته که شاید بتوان از روش کتابخانه ای نیز برای رد این فرضیه ها استفاده کرد اما برای تایید علمی چنین فرضیه هایی در پروپوزال نیاز به مشاهدات زمان حال است و مشخص است که روش میدانی می تواند گزینه مناسب تری باشد. در نهایت از یاد نبرید که این روش کمک می کند تا شما بتوانید نوع تحقیق اصولی و دقیق تری هم داشته باشید.
در نهایت
در بررسی روش و ابزار گردآوری اطلاعات در پروپوزال چیزی که بسیار مهم است اینکه محقق نمی تواند حدسیات خود را وارد اطلاعات نماید مگر اینکه در بخش فرضیه ها به آنها اشاره کرده باشند. گردآوری اطلاعات در پروپوزال یعنی اطلاعاتی که از قبل وجود دارند و البته که علمی و معتبر هستند و یا اطلاعاتی که شما به واسطه مشاهده، پرسشنامه و یا مصاحبه در زمان حال کسب می کنید. بنابراین هر نوع اطلاعات دروغ و اغراق آمیز جایگاهی در گردآوری اطلاعات در پروپوزال نداشته و مطالعات را به سمت اشتباه می کشاند. اگر این محتوا را مطالعه کردین و هنوز هم نمی دانید چگونه اطلاعات خود را جمع آوری کنید می توانید از کار نگارش پروپوزال خود را به ما بسپارید. با رفتن به صفحات انجام پروپوزال دکتری و قیمت انجام پروپوزال از شرایط ما آگاه شوید.